‘Yes, water is good for fish!’

Op het moment dat hij het zegt breekt een lach door in zijn ontembare baard. Toch is visser Savvas Christou serieus. Vandaag, 1 november, is na een lange hete periode de eerste regenbui sinds maanden gevallen. Zowel mens als vis is daar blij mee. Hij is vandaag niet uitgevaren, de zee is te ruig en te vies door de storm van afgelopen nacht. ‘Bad for the nets’. Inmiddels verwarmt de zon zijn wollen bruine muts weer. Een mooie dag om in het haventje van Zygi de lier van zijn vissersbootje te repareren.

‘That’s bad for fish’

Om goed zicht te hebben op zijn werk zet hij zijn bril op. Hij legt uit dat er op Cyprus een watertekort is. Iedereen doet alles om het weinige water dat er valt op te vangen en te gebruiken voor zichzelf of voor zijn tuin. Er stroomt maar weinig meer vanuit de bergen en het achterland de zee in. ‘And that’s bad for fish. Young fish and plankton need fresh water to grow!’.

Vis op de bon

De vis wordt nu dus beschermd. Sawas en zijn collega’s mogen maximaal 26 tot 28 baskets met vis vangen. Voorheen ongelimiteerd. ‘On a good day I had fish for two months.’ Vissers die terugkomen verkopen voor een groot deel alles wat ze gevangen hebben aan de vishandel, enkele verkopen op de kade.

Captains Dinner

Even later proeven we op het kadeterras van restaurant Captain’s Table de vis die dezelfde ochtend ongeveer 5 meter verder de kade op is getild. De kelner in kapiteinskostuum vraagt of we er ook water bij willen. Met de wijsheid van Savvas antwoorden we; ‘ Yes…’

Comments are closed.