Wij slapen op niveau. Zo’n 2 meter boven de grond in het hefdak van de camper. Onze voeten liggen in het lage gedeelte van het hefdak, boven de voorstoelen. Onze hoofden dan logischerwijs boven ons keukentje aan de achterkant. Om in ons bed te komen klimmen we op een klein trappetje, nemen een laatste stap op het aanrechtblad. Vervolgens is het de kunst om op je knieen zitten je voeten onder je door te krijgen richting eindbestemming voor die nacht.

Dat gaat best goed zo lang je de eerste bent die het 2 persoonsbed in duikt, dan heb je wat zwenkruimte. Maar als er al eentje lekker breeduit ligt te dromen dan heb je een uitdaging. Het is niet uit te sluiten dat deze manoeuvre de droom van de slaper wezenlijk beïnvloedt op een manier die ik niet durf te beschrijven.

Toch is het geweldig om zo hoog te slapen. Aan beide kanten zitten grote horren die bij de huidige temperatuur altijd open staan en van waaruit je in liggende positie fantastisch uitzicht hebt. In Kato Gatzea werd ik elke ochtend wakker met de geur van bloeiende kamille, het geluid van een kabbelende zee en zicht op de baai, strand bootjes en het kustdorpje. Gevolg van beide horren met uitzicht is dat we meestal rugwaarts naar elkaar toe liggen. Om goed te kunnen genieten van het uitzicht en om de tzatziki dampen de kortste weg naar buiten te gunnen.

Maar het is niet allemaal kamillegeur en maneschijn, dat hoogslapen. Want wat als je blaas middenin de nacht doorbriefd dat ie terstond geleegd wil worden? Dat je dan slaapdronken weer de tegengestelde beweging over de slapende heen moet maken. Dat je dan voorzichtig je been probeert te laten zakken op het aanrechtblad en dat je dan met je voet terecht komt in een nog vochtig duizend dingen doekje. Ja, wat dan?

5 Comments

 1. Haha, met je voet op zo’n vochtig doekje, gillen zeker?? X

 2. … Wat dan????? Dan kun je zomaar, van schrik, weleens te laat zijn bij de ‘Pot Voor Vloeibaar Goud’…. Mwoehahahahaha…..

 3. Sabine en Marcel

  @ Sander: Wij zeggen….rug tegen rug, hor (lees: gaatjes naar buiten), buren in geen velden of wegen te bekennen, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan….. ?! En dan volgende dag duizend dingen doekje gebruiken om de hor en zijkant Sjaan beetje schoon te poetsen….

  • Haha, wat heb ik een medelijden met die mensen die onder jullie wonen en nietsvermoedend op hun balkonnetje het plaatselijke buitje ondergaan 😉

 4. beste Sander,
  heb je geen 2 de bidon bij je?
  Is wel zo makkelijk.
  spreek uit ervaring.
  succes!